Kirkkovuodessa elämme nyt syvänpaaston aikaa, joka kestää hiljaisen viikon loppuun asti. Se varsinaisesti alkoi 5. paastonajan sunnuntaista, joka jäi tänä vuonna viimesunnuntain Marian Ilmestyspäivän alle. Paastonaika on mennyt nopeasti, vaikka se aluksi tuntui pitkältä. Olen huomannut, että tarvitsen tätä aikaa suureen juhlaan pääsiäiseen valmistautumiseen. Toisaalta lasten kanssa eläessä liiallisen hurskaat tavoitteet ovat karisseet jo alkujaan. Olemme opetelleet lastemme kanssa lasten virttä 29. Sen ensimmäinen säkeistö menee näin: ”Laskiainen lasketaan, paaston aika alkaa, messias on matkalla, paaston aika alkaa. Tiemme sinne tiedämme, tien me sinne käymme.” Poikani Samuel, joka on 2,5 vuotta,  sanoi että isi laulaa väärin. Hänen mielestään laulua pitäisi laulaa: ”Laskiainen lasketaan, pulkalla mennään, messias on matkalla, pulkalla mennään.” Näin me sitten olemme hänen kanssaan laulua laulaneet. Paasto sanana on ilmeisesti ollut lapselle vaikea ymmärtää. Yhteen ääneen olemme vielä antaumuksella laulaneet kertosäettä tämän jälkeen: ”Tien me sinne tiedämme, tien me sinne käymme”. Paastokin saa olla elämän myönteistä. Tärkeintä paastossa on huomata Jumala ja lähimmäinen. Olemme lukeneet Lasten Raamattuja yhdessä lasten kanssa.  On hyvä ollut huomata kuinka myös Jeesuksen elämän tärkeät hetket pysähdyttävät lastakin miettimään ja hiljentymään.


5. paastonajan sunnuntain latinan kielinen nimi on judica. Se tarkoittaa hanki minulle oikeutta. Tämä on saatu sunnuntain psalmivastauksesta: ”Hanki minulle oikeutta, Jumala, aja asiaani jumalatonta kansaa vastaan.” (Ps. 43: 1). Tälle viikolle on myös annettu aihe Kristuksen kärsimys (dominica passionis). Tähän aikaan kuuluu monissa seurakunnissa passiot, oratooriot ja pääsiäivaellukset.


Täällä Kajaanissa voimme palmusunnuntaina päästä kuulemaan passiota. Passion on säveltänyt Johan Sebastian Bachin ja teos seurailee Jeesuksen kärsimysaikaa Johanneksen evankeliumin mukaan. Olen siihen jonkin verran saanut tutustua aikaisempina vuosina ja erityisesti tänä vuonna. Se on hyvin puhutteleva teos. Samalla se on myös hienoa musiikkia. Se on varmasti kuorolta, orkesterilta ja solisteilta paljon vaativa teos. Passion kautta välittyy selkeä ja pysäyttävä viesti myös tämän ajan ihmiselle. Bach on nimittäin eläytynyt Kristuksen kärsimystä kertoviin Raamatun teksteihin minä muodossa. Seurakunnassamme on myös lapsille ja perheille suunnattu pääsiäisvaellus lauantaina. Se avaa Jeesuksen kärsimystien tapahtumia konkreettisesti ja lapsen ymmärrettävällä tavalla.


Perttu Kyllönen, Kajaanin seurakunnan kappalainen