IMG_5318.jpg

Kuvateksti: Samuel 2,5 vuotta tekee ristiä.

Ala-aste aikainen opettajani oli eräihmisiä. Kerran hän piti meille leirikoulua koulun lähellä olevassa metsässä. Opettelimme mm. ansojen tekoa. Saimme tehdä monenlaisia ansoja, niin linnuille, kuin suuremmillekin saaliseläimille. Opettelimme vanhoja eränkäyntitapoja. Entisajan ihmiset pyysivät ansoilla. Nykyisin ansapyynti on harvinaisempaa. Ansa vaatii sen tekemistä ja  virittämistä. Ansaan joutunut saaliseläin on ansastajan armoilla, loukussa.

3. paastonajan sunnuntain latinan kielinen nimitys oli oculi. Se tarkoittaa minun silmäni. Nimitys on saatu päivän psalmivastauksen alusta: ”Minun silmäni katsovat alati Herraan,
hän päästää jalkani ansasta.” (Ps. 25:15) Kertomukset pahojen henkien ulosajamisesta liittyvät erityisesti kolmanteen paastonajan sunnuntaihin. Aihepiiriltään sunnuntai liittyy ensimmäiseen paastonajan sunnuntaihin. Se panee ihmisen miettimään, kenen puolella hän on. Kirkollinen aihe on Jeesus, Pahan vallan voittaja.

Meidän tulee varoa Jumalan vastustajan, sielunvihollinen ansoja. Hän  virittää monenlaisia ansoja, joihin voimme heikkoina ihmisinä langeta. Apumme sielunvihollisen ansojen virityksessä on Kristus pahan vallan voittaja. Jeesus oli kaikessa kiusattu niin kuin mekin, mutta hän ei langennut syntiin. Ylimmäisenä pappina hän oli kuuliainen Jumalan tahdolle ja täytti Jumalan hänelle antaman tehtävän kuollessaan ristin puulla. Hän pelasti meidät synnin, kuoleman ja sielunvihollisen kahleista Jumalan lasten vapauteen. Viime sunnuntain psalmivastaus onkin hyvin kannustava. Kristuksen ristiin katsomalla löydämme tien perille. Hänen Valtakuntansa evankeliumi on uskonelämän voima. Sitä saarnataan uskosta uskoon. 

IMG_5321.jpg

Kuvateksti: Samuelin tekemä risti.

Perttu Kyllönen, Kajaanin seurakunnan kappalainen