Palmusunnuntaina Jeesus ratsasti Jerusalemiin kohti kärsimystä ja kuolemaa. Ihmiset levittiävät vaatteita ja palmuoksia hänen eteensä ja huusivat: "Hoosianna!" Meillä Suomessa ei ole palmunoksia. Keväisessä luonnosta löytyy tähän vuoden aikaan silmuun puhjenneita pajunoksia. Perinteisiin kuuluu, että lapset käyvät virpomassa palmusunnuntaina. On monenlaisia virpomisloruja: ”Virvon varvon, tuoreeks terveeks,  tulevaks vuodeks, sulle vitsa, mulle hyvä mieli”. Joku voi toivottaa pajunoksaa antaessaan: ”Ojennan pajunoksan sen muistoksi kun Jeesus ratsasti Jerusalemiin”.

IMG_5399.jpg

Kuvateksti: Virpojia Kyllösellä palmusunnuntaina. 

Palmusunnuntaista alkaa kunnian kuninkaan alennustie. Betaniassa voideltu Jeesus ratsasti Jerusalemiin kohti kärsimystä ja kuolemaa. Palmusunnuntaina Kristuksen kirkko lähtee seuraamaan hänen elämänsä viimeisiä vaiheita. Sunnuntaista alkaa hiljainen viikko. Hiljaisella viikolla on joka päivä mahdollisuus käydä kirkossa. 

IMG_5401.jpg

Kuvateksti: Johannes passion kenraaliharjoitukset Kaukametsäsalissa.

WP_20150328_002.jpg

Kuvateksti: Pääsiäismatka Lehtikankaan seurakuntakeskuksessa. Kuvassa kerrontaa yläsalin ehtoolliselta.

WP_20150328_004.jpg

Kuvateksti: Pääsiäismatka Lehtikankaan seurakuntakeskuksessa. Kuvassa kerrontaa Getsemanesta.

WP_20150328_007.jpg

Kuvateksti: Pääsiäismatka Lehtikankaan seurakuntakeskuksessa. Kuvassa risti.

Palmusunnuntain evankeliumi (Matt. 21:12-17) kuvaa kuinka Jeesus puhdisti pyhässä vihassa Jerusalemin temppelin kaupantekijöistä. Laki kielsi sairaiden tulemisen temppeli alueelle. Mutta nyt he saivat tulla. He löysivät armon ja laupeuden Jeesuksen kautta. Tämän nähtyään lapset puhkesivat laulamaan Hoosianna. Jeesus ylisti lasten uskoa. Jumalan Valtakunta onkin lasten kaltaisten. Juutalaiset uskonnolliset opettajat eivät ymmärtäneet Jeesuksen toimintaa. He tahtoivat kahlita ihmisiä lain ikeeseen, mutta Jeesus toi vapautuksen laista. He eivät ymmärtäneet Jumalan suunnitelmien toteutuvan Jeesuksessa. Jeesus oli kuuliainen Jumalan tahdolle aina ristin kuolemaan asti. Hän oli kärsivä Herran palvelija, josta profeetat ennustivat (Jes. 50 ja 53). Apostoli Paavali näki Kristus hymnissä Jeesuksen esikuvana meille (Fil 2:5-11). Vapahtaja kantoi syntimme ristille.  Golgatalla hän sanoi: ”Se on täytetty!” Hän avasi meille uuden elämään vievän verensä kautta.

IMG-20150328-WA0003.jpg

Kuvateksti: Samuel ja Silvia kylvävät pääsiäisruohon siemeniä.

Suomalaisten tapoihin kuuluu joulukorttien lähettäminen. Pääsiäinen on kuitenkin kristikunnan suurin juhla. Pääsiäistervehdys naapurille tai ystävälle varmasti muistuttaisi juhlan tärkeydestä. Pääsiäisen valmisteluihin kuuluu pääsiäisruohon siementen kylväminen. Se kertoo meille keväästä. Samalla se on elämän vertauskuva. Uuden elämän mahdollisuuden Jumalan yhteydessä saamme  Jeesuksen ylösnousemisen kautta. Hiljainen viikko päättyy kiirastorstai iltaan. Silloin alkaa ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen.

Perttu Kyllönen, Kajaanin seurakunnan kappalainen