Paaston ajan alkuosan aiheita kirkossa on katumus, mielen muutos ja taistelu pimeyden valtoja vastaan. Kirkko on puettu violettiin. Se on katumuksen väri. Viime sunnuntai aihe oli Jeesus, kiusausten voittaja. Jeesus valmistautui julkiseen tehtäväänsä rukoillen ja paastoten. Se oli aivan kuin tulikoe hänen tehtävän alussa. Jeesus oli 40 päivää autiomaassa sielunvihollisen kiusattavana. Yhtä pitkän ajan kuin on meidän paastonaikamme.

Sunnuntain evankeliumiteksti oli Markuksen evankeliumista. Se on lyhyt kuvaus Jeesuksen erämaakiusauksista. Siinä kerrotaan kuinka Henki ajoi Jeesuksen autiomaahan. Jeesus ei ollut Saatanan johdateltavissa. Hengen ajamana hän kohtasi autiomaan ankeuden ja sen mukaan tuomat kiusaukset. Autiomaa jossa Jeesus rukoili oli laaja Kuolleen meren länsipuolinen alue. Se oli täynnä vuoria, rotkoja, luolia ja kuivuneita joenuomia. Siellä oli myös villieläimiä. Jeesus vietti siellä yhden päivän jokaista Israelin kansan vaellusvuotta kohden. Autiomaa oli Vanhan testamentin käsityksen mukaan  pahojen henkien ja siten myös pääpaholaisen kotimaa.

Miten sitten sielunvihollinen kiusasi Jeesusta, siitä kertoo Matteus evankeliumissaan tarkemmin. Saatana asetti Jeesukselle leipähuolien, vääränlaisien hengellisien tarpeiden ja maailman kunnian ja rikkauksien kiusauksia. Kuvaus Jeesuksen kiusauksista on lohdullinen. Jeesuskin oli ihminen. Hän kohtasi väsymyksen, nälän, yksinäisyyden ja kiusaajan röyhkeät ehdotukset. Jeesus ei kuitenkaan langennut syntiin.

Samanlaisia kiusauksia on meilläkin. Meilläkin voi olla leipähuolia. Saatamme murehtia, että miten riittää ruokaa huomiselle päivälle tai onko rahaa riittävästi seuraavaan palkkapäivään asti. Jumala on kuitenkin luvannut antaa meille ajallisen ja iankaikkisen leivän. Sitten meillä voi olla vääriä hengellisiä tarpeita. Voimme kyseenalaistaa Raamatun Sanan totuuden ja ajatella, että onko Jumala todella sanonut niin. Kiusauksena voi olla uskosta luopuminen sen nojalla, että parannuksen voi sielunvihollisen mukaan tehdä myöhemmin. Tämä on kuitenkin katteeton lupaus. Sillä Jumala ei kutsu iankaikkisesti. Maailman kunnia ja rikkaudet voivat olla myös meidän sydäntämme lähellä. Paholainen on valehtelija ja yrittää uskotella, että loisto ja valta on hänen vallassaan. Sielunvihollinen on kuitenkin vain Jumalan kahlekoira. Jumala sallii kiusaajan kiusata meitä, mutta silläkin on vain aikansa. Golgatalla Jeesus voitti sielunvihollisen vallan. Lopullisesti Saatana syöstään vallasta maailman lopulla.

Erämaassa kaksintaistelu sielunvihollisen ja Jeesuksen välillä päättyi sielunvihollisen tappioon. Jumalan Sanalla Jeesus voitti kiusaukset. Enkelit tulivat ja palvelivat häntä. Meilläkin voi olla kiusausten lisäksi lepohetkiä. Itse sain olla viikonlopun aikana rippikoulussa. Lauloimme yhdessä virttä 318. Ensimmäinen säkeistö lohduttaa kauniisti: ”Jeesus sä ainoa, heikkojen auttaja anteeksi antaja uupumaton. Pyhyys ja puhtaus, rakkaus virvoitus, totuus ja armahdus sinussa on”. Täytyi ihan olla hetki hiljaa ja kiittää Jumalaa. Iloitsin siitä, että saan olla Jumalan lapsi ja kuulua tähän joukkoon, jossa minua vahvistetaan kiusauksien keskellä evankeliumilla. 

Perttu Kyllönen, Kajaanin seurakunnan kappalainen